Storzapretti,czyli kluski z ricotty w passacie pomidorowej

 

Przepis zaczerpnięty z biedronkowej gazetki na włoskie rodzinne przepisy. Lekko ostrawy sos i neutralne kluseczki.

Składniki:

kluski:
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 400g ricotty
  • 100g startego parmezanu
  • 2 jaja
  • 20g bułki tartej
  • 100g mąki przennej
  • sól
  • pieprz
na sos:
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 700ml passaty pomidorowej z czosnkiem
  • sól
  • pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wstawić wodę na kluski. Szpinak rozmrozić i wymieszać w misce z ricottą, jajkami i bułką tartą. doprawić solą i pieprzem. w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem. Po minucie dodać pietruszkę i wlać passatę. Doprawić. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Z masy formować małe wałeczki lub rąby. Obtoczyć je w mące i wkładać pojedynczo do wrzątku. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, delikatnie przełożyć do sosy. Posypać całość parmezanem i zapiekać 5-7 min.

Uwaga: Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki, lub zrobić kluseczki kładzione (nabierać na łyżkę ciasto i wkładać do wody).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz