ciasto Aniołek
















składniki:

ciasto
2 jajka
1 łyżka amoniaku
1/2 szklanki śmietany
125 g margaryny
2 szklanki mąki


masa
kostka margaryny
2 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
1 l mleka
1 budyń waniliowy
wiórki kokosowe






sposób przygotowania:

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Następnie schładzamy,dzielimy na 3 części i pieczemy po 25 min w 180 stopniach.
Przygotowujemy masę. Jajka miksujemy ze śmietaną i mąką. Mleko zagotowujemy z margaryną
i cukrami, zdejmujemy z ognia i mieszając wlewamy masę jajeczną. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy blaty ciasta, na wierzch również dajemy masę i wiórki kokosowe.

3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda te ciasto.
    Moja mama ma w zeszycie przepis na ciasto pod taką samą nazwą, ale w składzie nie ma amoniaku.
    Będę musiała wypróbować maminy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń