Tarta z jabłkami i budyniem










składniki:

260 g mąki 
3 łyżki cukru
 150 g masła
 jajko 
szczypta soli

 budyń waniliowy
 2-3 duże jabłka
 cynamon
 cukier puder










sposób przygotowania:

Mąkę  przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko.
Zagniatamy ciasto i owijamy folią. Odkładamy do lodówki na godzinę.
Gotujemy budyń z mniejszą ilością mleka niż w przepisie oraz obieramy i kroimy jabłka w ósemki.
Formę smarujemy masłem  i wykładamy na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem śniadaniowym, żeby się  za bardzo nie przypiekło.
Pieczemy w temp. 200 stopni  ok. 15 minut.
Po wyjęciu, nakładamy na podpieczone ciasto wystudzony budyń, jabłka posypane cynamonem oraz pozostałą część ciasta pokrojoną w paski tak, aby tworzyły kratkę.
Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na ok. 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto na górze ładnie się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: