składniki:
150 g makaronu tagliatelle
250 g szpinaku
pierś kurczaka
3 ząbki czosnku
przyprawy
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 %
250 g szpinaku
pierś kurczaka
3 ząbki czosnku
przyprawy
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 %
oliwa z oliwek do smażenia
sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, solimy i gotujemy al dente. Na patelnię wykładamy szpinak, gotujemy, aż cała woda odparuje. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy szpinak aby się podgrzał, wlewamy śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Mieszamy i podgrzewamy nie zagotowując, doprawiamy solą oraz pieprzem.Makaron odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z oliwą z oliwek extra virgin, wlewamy sos z kurczakiem i szpinakiem, mieszamy i wkładamy do głębokich talerzy. Skraplamy cytryną i dodatkową oliwą.
Szpinak i makaron to jedno z najlepszych połączeń ^^ i do tego pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń