Czas na grillowe potrawy można jak najbardziej uznać za otwarty. Dzisiaj przygotowujemy najbardziej zróżnicowaną, ale równocześnie prostą formę smakołyków na grilla - szaszłyki.
(dowolne) Np.
filety z kurczaka
kiełbasa
boczek
papryka czerwona,zielona,żółta
cebula
pomidor
ogórek
oliwki
sól,przyprawy do grilla
olej
sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć. Wszystkie składniki pokroić w kostki, które będziemy nabijać na patyczki do szaszłyków. Powinny być odpowiedniej grubości,tak aby nie spadły podczas pieczenia. Nakładamy na patyk w dowolnej kolejności, przyciskając dość mocno do siebie. Z jednej strony zostawiamy więcej miejsca,aby można było za co chwycić szaszłyk. Układamy na blaszce, na którą nakładamy ???. Polewamy odrobiną oleju, w szczególności te miejsca,gdzie znajduje się indyk. Posypujemy sola i przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez 30min w temp. 200 stopni. Co jakiś czas obracając. Podajemy z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz