Polską tradycją w wielu domach na Wielkanoc jest mazurek. Prezentujemy przepis na, według nas, najpyszniejszy.
Składniki:
ciasto:- 25dag mąki
- 15dag zimnego masła
- 5dag cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 20dag masła
- 40dag skondensowanego mleka słodzonego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 20dag mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki
Składniki na ciasto zagnieść szybko i chłodzić w lodówce przez godzinę. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 min.
Składniki na masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować przez 10 min stale mieszając (masa bardzo szybko się przypala). Gorącą masę wylać na ciasto/
Garść orzechów i garść migdałów posiekać i uprażyć na patelni. Posypać po masie karmelowej, tak aby się w niej zatopiły.
Rozpuścić czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
Udekorować dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz