Sprawdzony przepis na pyszne, staropolskie pączki z nadzieniem.
Składniki:
2 szkl. mleka
10dkg drożdży
4 łyżki cukru
1 kg mąki
12 żółtek
szczypta soli
2 kieliszki spirytusu
8 dkg margaryny
ulubiona marmolada
Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać sól, żółtka, margarynę, spirytus i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na stolnicy podsypanej mąką, szklanką wykrawać koła, nakładać na środek trochę marmolady i zaklejać, formując kulki. Można oprószyć dłonie mąką albo maczać je w rozpuszczonej margarynie, żeby ciasto się nie kleiło. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć w garnku wypełnionym ok. do połowy dobrze rozgrzanym olejem, z jednej i z drugiej strony.
Wykładać na ręcznik papierowy, a ostudzone posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz