Lasagne


Tradycyjna włoska lasagne bolognese, z sosem bolońskim i beszamelowym. Nasz przepis gwarantuje udane danie.

Składniki:
sos boloński:
  • 50 dkg mięsa mielonego (mogą być 2 paczki po 35g)
  • 1 duża cebula
  • małe pudełko sosu pomidorowego ( np. Pomi)
  • przyprawa do sosu (np. Knorr spaghetti alla bolognese)
  • czosnek świeży i w proszku
  • trochę zielonej pietruszki
  • estragon suszony
  • ostra czerwona papryka w proszku
beszamel:
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki masła
  • 1l mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
dodatkowo:
  • makaron lasagna nie wymagający gotowania (np. Barilla)
  • 30-40 dkg sera żółtego

Mięso przysmażyć na cebuli. przyprawę do sosu (Knorr) rozpuścić w szklance wody. Dodać do mięsa sól, pieprz, czosnek. Na koniec dodać sos pomidorowy (Pomi), przyprawę do sosu, ostrą paprykę i estragon.
W osobnym naczyniu rozpuścić masło, podgrzewać leciutko i dodać mleko. Zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać mąkę stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zetrzeć ser na grubej tarce.
W żaroodpornym naczyniu układać w kolejności: makaron, sos boloński, makaron, beszamel, itd.(ułożyć ok. 4-5 warstw makaronu, grubo smarując sosami; dodatkowo na samym dnie-pod makaronem rozsmarować troszkę beszamelu). Na samej górze ma również być beszamel. Posypać serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku 45 minut w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz