Tradycyjna włoska lasagne bolognese, z sosem bolońskim i beszamelowym. Nasz przepis gwarantuje udane danie.
Składniki:sos boloński:
- 50 dkg mięsa mielonego (mogą być 2 paczki po 35g)
- 1 duża cebula
- małe pudełko sosu pomidorowego ( np. Pomi)
- przyprawa do sosu (np. Knorr spaghetti alla bolognese)
- czosnek świeży i w proszku
- trochę zielonej pietruszki
- estragon suszony
- ostra czerwona papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki masła
- 1l mleka
- 3 łyżki mąki
- sól
- makaron lasagna nie wymagający gotowania (np. Barilla)
- 30-40 dkg sera żółtego
Mięso przysmażyć na cebuli. przyprawę do sosu (Knorr) rozpuścić w szklance wody. Dodać do mięsa sól, pieprz, czosnek. Na koniec dodać sos pomidorowy (Pomi), przyprawę do sosu, ostrą paprykę i estragon.
W osobnym naczyniu rozpuścić masło, podgrzewać leciutko i dodać mleko. Zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać mąkę stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zetrzeć ser na grubej tarce.
W żaroodpornym naczyniu układać w kolejności: makaron, sos boloński, makaron, beszamel, itd.(ułożyć ok. 4-5 warstw makaronu, grubo smarując sosami; dodatkowo na samym dnie-pod makaronem rozsmarować troszkę beszamelu). Na samej górze ma również być beszamel. Posypać serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku 45 minut w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz