Smaczna, zdrowa, ciekawa, kolorowa, chrupiąca zapiekanka...
Składniki na 4-6 porcji:
- 300g filetu łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 kulka mozzarelli
- paczka mrożonych brokuł
- 100g makaronów świderków
- 125g serka Philadelphia
- 30g tartego parmezanu
- 125ml mleka
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki parmezanu
Odciąć skórkę z łososia, pokroić na większą kostkę. Włożyć do formy żaroodpornej, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny oraz oliwę i wymieszać.
Makaron ugotować, skracając czas gotowania o 2 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez 10 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączając go.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i dalej mieszać, aż powstanie gładki sos. Chwilę podgrzewać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać migdały z parmezanem i posypać po zapiekance. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
ojejjj ! zjadłabym wszystko :))
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na obiad rodzinny czy też dla przyjaciół! :) Dodaję do ulubionych i będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuń