Muffiny z białej czekolady

Składniki na muffinki:

  • 225g masła
  • 225g cukru pudru
  • 4 średnie jaja
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 55g posiekanej białej czekolady

Składniki na krem:

  • 150g białej czekolady
  • 250g cukru pudru
  • 80g masła
  • 25ml mleka
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Umieszczamy papilotki w formie do muffinek. Miksujemy masło z cukrem do uzyskania gładniej konsystencji. Dodajemy po jednym jajku na przemian z mąką dobrze ubijając po każdej porcji. Masa musi być gładka i puszysta. Na koniec wlewamy aromat waniliowy. Wsypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Umieszczamy ciasto w papilotkach i pieczemy 20 min. Po upieczeniu zostawiamy muffiny w formie na parę minut po czym wyciągamy aby dobrze wystygły. 
Roztapiamy czekoladę na parze i zostawiamy by ostygła, ale nadal została w płynnej formie. Ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko, czekoladę i ubijamy, aż masa będzie gładka. 
Umieszczamy krem na zimnych muffinkach rękawem cukierniczym lub łyżką - dekoracja dowolna :)

2 komentarze: