Leczo z cukinii




Składniki na 4 osoby:

  • 3 małe cukinie
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • kiełbasa lub/i boczek (ilość wg uznania, ja daję to, co aktualnie mam w lodówce)
  • 1-2 papryki czerwone
  • pieprz
  • sól
  • bazylia (mile widziana świeża)
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w głębokim rondlu. Kiełbasę i/lub boczek obieramy, kroimy, dorzucamy do cebulki i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 1 cm (osobiście nie obieram papryki ze względu na trudność w ściąganiu z niej skórki). Następnie stopniowo dodajemy do rondla w odstępach ok. 10-cio minutowych zaczynając od najtwardszych, czyli po kolei paprykę, cukinię, pomidory, każde dusząc pod przykryciem. Wszystkie warzywa muszą zmięknąć i puścić sok. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 10-15 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Buon appetito!

1 komentarz:

  1. pyszności - o tej porze roku tylko takie leczo bym jadła!

    OdpowiedzUsuń