Tarta owocowa

średnica 20cm


składniki:

na ciasto
50 g margaryny do pieczenia
1 jajko
100 g mąki tortowej
szczypta soli
1 łyż. cukru pudru
dżem porzeczkowy
owoce


na krem
250 ml mleka  
3 żółtka
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyż. margaryny do pieczenia                                                                   



      Piekarnik nagrzać do 150°C. Mąkę posiekać z margaryną. Dodać cukier i sól i ponownie posiekać. Wbić jajko i szybko zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować do kształtu koła większego od dna foremki o ok. 2 cm. Przełożyć do foremki. Wyrównać brzegi, spód nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier i suchą fasolę ( zamiennie można użyć tekturki w kształcie dna foremki). Piec przez 15 min, po czym wyciągnąć papier z fasolką i piec przez kolejne 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Przygotować krem.  Żółtka utrzeć razem z cukrem i mąką na jasną gładką masę. Mleko wlać do garnuszka i zagotować. 
Po zagotowaniu cienką strużką wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując. 
Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodawać stopniowo margarynę i zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć dżem z porzeczki i rozsmarować.  Następnie krem i  owoce. 


Smacznego!

1 komentarz: