Ryż z tuńczykiem









składniki:

300 g ryżu
puszka  tuńczyka
 puszka kukurydzy
 duża cebula
 czerwona papryka
  słoik czarnych oliwek 
pół kostki  bulionowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki curry
pieprz


sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzawamy oliwę, przekładamy na nią cebulę i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy przez około minutę.Na patelnię wlewamy około 150 ml bulionu, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie cały bulion. Dodajemy curry. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy z tuńczykiem i kukurydzą. 
Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz