Ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie w przygotowaniu. Delikatne i przepyszne.
składniki:
puszka masy krówkowej
510g herbatników
500ml słodkiej śmietany 36%
2 opakowania śmietan-fix
gorzka czekolada do posypania
Masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
¾ kostki masła
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Pozostawimy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń. Formę prostokątną o wymiarach około 30x25cm wykładam herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową ( jeśli podgrzejemy masę w kąpieli wodnej, będzie łatwiej ją rozsmarować). Wykładamy drugą warstwę herbatników. Kolejno wykładamy masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixami. Śmietanę nakładamy na górę i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Mniam bardzo lubię to ciasto. Jest bardzo słodkie no i kaloryczne ale cóż na jednym kawałku na pewno się jego jedzenie nie skończy.
OdpowiedzUsuń