Owoce pod czekoladową kruszonką na ciepło, podane z lodami.
Składniki:
- 400g brzoskwiń z puszki w sosie własnym
- 450g obranych i pokrojonych w plastry jabłek
- 100g mąki pszennej
- 85g masła
- 50g płatków owsianych
- 4 łyżki stołowe cukru
- 100g groszków z czekolady deserowej (można posiekać zwykłą tabliczkę)
Posmarować masłem naczynie żaroodporne. Odsączyć brzoskwinie, pozostawiając 4 łyżki stołowe sosu i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć jabłka i brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wymieszać.
Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać. Wszystko wysypać na owoce, wygładzić, nie dociskając owoców. Piec w 180 stopniach C przez 40 - 45 min. (lub do chwili gdy wierzch będzie złocisty). Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi lodami.
Można wykorzystać inne owoce np. gruszki lub maliny. Do świeżych owoców należy dodać 4 łyżki stołowe soku pomarańczowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz