Murzynek przekładany masą budyniową









składniki:

ciasto:

3/4 szklanki cukru
30 dag mąki (16 dag 1 szklanka)
szklanka mleka
150 ml oleju
jajko
łyżeczka sody
2 łyżki dżemu
przyprawa do piernika lub 2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao

masa:

 budyń waniliowy z cukrem 
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
kostka margaryny "Palma"





sposób przygotowania:

Wykonałam ciasto z 1,5 porcji podanej powyżej.
Składniki na ciasto miksujemy razem. Formę do pieczenia natłuszczamy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 40 min w temp. 180-200 stopni.
Masa budyniowa: mleko wlewamy do garnka. Odlewamy 0,5 szklanki w który rozdrabniamy budyń z mąką (Pamiętajmy aby budyń miał w sobie cukier, jeśli nie ma to dodajemy 2 łyżki).
 Mleko pozostałe w garnku zagotowujemy. Powoli wlewamy budyń do mleka, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Powstały budyń pozostawiamy do wystudzenia w chłodnym miejscu. Zimny budyń ucieramy z margaryną.
Wychłodzony murzynek przekrajamy na pół na dwie części, do środka dajemy masę budyniową i przykrywamy jedną z części ciasta.






Wigilia 2014



zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest murzynek tylko PIERNIK!!!

    OdpowiedzUsuń