Tarta ze szparagami na cieście francuskim z bekonem

Zaczął się sezon na szparagi, więc postanowiliśmy zaprezentować przepis na wyśmienitą tartę ze szparagami w roli głównej. Palce lizać!

Składniki na 4-6 osób:

  • pęczek białych szparagów (mogą być też zielone-wtedy nie trzeba ich obierać)
  • 200 g bekonu (wędzonego boczku)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • oregano 
  • 3 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 100 g ostrego sera (np. appanzeller, gruyere) 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz



 Szparagi dokładnie obieramy pozostawiając główki, odłamujemy zdrewniałe końce i myjemy. Gotujemy ok. 5 min. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Ser ścieramy na drobnej tarce. Surowe jajko trzepiemy ze śmietanką i dodajemy ser, mieszamy. W blaszce układamy ciasto, na nie boczek, następnie pokrojone w plastry jajka na twardo i posypujemy oregano. Na wierzchu kładziemy szparagi i polewamy śmietanką z serem i jajkiem. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.



 

1 komentarz:

  1. Mniam, polecam również tartę ze szparagami i cebulą (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń