Kopiec kreta









składniki:

CIASTO 

2 szklanki mąki
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
3/2 szklanki maślanki
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM 

500 g śmietana 30% 
cukier puder 3 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki
50 g czekolada gorzka  
3 banany
sok z cytryny


Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy maślankę i ostudzone masło. Miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę, o średnicy 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło. Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód (0,5 cm) i brzegi (1 cm). Skrapiamy ciasto wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i z cukrem. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietaną ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

3 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda to ciasto aż wstyd przyznac ale jeszcze go nie jadlam. Zapraszam do siebie. Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! ; )
    Świetny kopiec Ci wyszedł. *.*

    OdpowiedzUsuń