Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami i sosem migdałowym/waniliowym

 Przepyszne naleśniki - nasza kolejna propozycja na obiad na słodko lub deser.

Składniki:

  • 10 naleśników
  • 5 gruszek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 śmietanka 30% (200-250ml)
  • migdały i aromat migdałowy/laska wanilii

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Roztapiamy masło i dodajemy cukier. Chwilę trzymamy na małym ogniu. Następnie dodajemy gruszki, mieszamy od czasu do czasu. Gruszki muszą troszkę się skarmelizować i być miękkie.
1. sos migdałowy:
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy migdały i dodajemy parę kropelek aromatu. Mieszamy i powoli gotujemy na  małym ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki soku, który powstał z gruszek. Gotujemy jeszcze ok. 2 min. i odstawiamy.
2. sos waniliowy:
Laskę wanilii przepoławiamy i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do śmietanki razem z laską. Zagotowujemy mieszając. Laskę wyciągamy sos odstawiamy na bok (najlepiej na ok. godzinę). Można dodać troszkę cukru waniliowego do smaku.
Im sosy zimniejsze tym gęstsze.

Na ciepłe naleśniki nakładamy ciepłe gruszki, składamy i polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz