Mazurek toffi z orzechami w czekoladzie

Polską tradycją w wielu domach na Wielkanoc jest mazurek. Prezentujemy przepis na, według nas, najpyszniejszy.

Składniki:

ciasto:
  • 25dag mąki
  • 15dag zimnego masła
  • 5dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
masa karmelowa:
  • 20dag masła
  • 40dag skondensowanego mleka słodzonego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
polewa:
  • 20dag mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
dodatkowo:
orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki

Składniki na ciasto zagnieść szybko i chłodzić w lodówce przez godzinę. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 min.
Składniki na masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować przez 10 min stale mieszając (masa bardzo szybko się przypala). Gorącą masę wylać na ciasto/
Garść orzechów i garść migdałów posiekać i uprażyć na patelni. Posypać po masie karmelowej, tak aby się w niej zatopiły.
Rozpuścić czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
Udekorować dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz