Gorące okruszki

Owoce pod czekoladową kruszonką na ciepło, podane z lodami.

Składniki:

  • 400g brzoskwiń z puszki w sosie własnym 
  • 450g obranych i pokrojonych w plastry jabłek 
  • 100g mąki pszennej 
  • 85g masła 
  • 50g płatków owsianych
  • 4 łyżki stołowe cukru  
  • 100g groszków z czekolady deserowej (można posiekać zwykłą tabliczkę)

Posmarować masłem naczynie żaroodporne. Odsączyć brzoskwinie, pozostawiając 4 łyżki stołowe sosu i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć jabłka i brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wymieszać.
Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać. Wszystko wysypać na owoce, wygładzić, nie dociskając owoców. Piec w 180 stopniach C przez 40 - 45 min. (lub do chwili gdy wierzch będzie złocisty). Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi lodami.

Można wykorzystać inne owoce np. gruszki lub maliny. Do świeżych owoców należy dodać 4 łyżki stołowe soku pomarańczowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz