Ciasto czekoladowo-orzechowo-toffi

Przepyszne wielowarstwowe ciasto, nadające się do pieczenia również jako tort.


Nie należy zrażać się, że przepis jest długi, bo ciasto wbrew pozorom jest proste i wcale nie pracochłonne, a efekt jest tego wart!

Składniki:

 ciasto czekoladowe:
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 250g orzechów grubo posiekanych
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem toffi:
puszka słodzonego mleka skondensowanego

krem kakaowy:
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka kakao
poncz:
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • sok z 1 cytryny
dekoracja:
starta mleczna czekolada lub migdały lub orzechy

Krem toffi:
Puszkę wstawić do garnka, nalać wody, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania tak, aby lekko "pykała".

Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Kiedy będzie sztywna dosypywać po łyżce cukru nadal ubijając. Wrzucać po 1 żółtku, ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni C.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukru, dodać miód. Wymieszać mąkę z orzechami, Delikatnie wymieszać z białkami. Piec do zarumienienia, ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni C.

Masa kakaowa:
Odlać ok. 1/3 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę i żółtka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń (ciągle mieszając). Wystudzić. Łyżkę kakao zalać kilkoma kroplami wrzącej wody-tylko tyle żeby stało się płynne. 1,5 kostki masła utrzeć na pianę, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać. Na końcu dodać zimne kakao i spirytus.

Poncz:
W gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić. Do zimnego ponczu dodać sok z cytryny i spirytus.

Składanie warstw ciasta:
1. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół.
2. Spodnią część zwilżyć połową ponczu, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.
3. Wyłożyć 2/3 masy. Przykryć ciastem orzechowym.
4. Wyłożyć zimny krem toffi.
5. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Zwilżyć resztą ponczu.
6. Boki i górę ciasta posmarować pozostałą masą.
7. Udekorować.


3 komentarze: