Warkocz ze szpinakiem


Kruche ciasto z nadzieniem szpinakowym, zaplatane w kształcie warkocza, jako danie na kolacje lub przystawkę.






składniki:

Ciasto:

1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki margaryny do pieczenia
1 jajko
szczypta soli



Nadzienie:

dwa opakowania szpinaku po 400 g
czosnek
cebula
sól,pieprz
przyprawy





sposób przygotowania:

 Drożdże wsypujemy do ciepłej wody, zostawiamy na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztę składników mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy nadzienie. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy szpinak. Trzymamy na ogniu aż cała woda wyparuje. Przyprawiamy do smaku.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie części.
 Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 20 cm. Dzielimy na trzy równe części. Połowę nadzienia układamy w kształcie wałka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia nacinamy na lekko ukośne paseczki o szerokości 2 cm, dochodząc nożem prawie od nadzienia. Paseczki zakładamy na szpinak na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
Oba warkocze przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, smarujemy warkocze rozbitym jajkiem.
 Pieczemy w temperaturze 180 st C około 30 minut aż warkocze będą ładnie zarumienione.


1 komentarz:

  1. dodawałam do tego jeszcze w środku pierś z kurczaka ! pycha :))

    OdpowiedzUsuń