Orzechowiec




Inna nazwa tego ciasta to miodownik. Atutem tej słodkości jest fakt, że im starsze tym lepsze.







składniki:

ciasto

300 g mąki
100 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody


masa orzechowa

150 g orzechów
50 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
2 łyżki miodu


masa budyniowa

laska wanilii
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
50 g margaryny do pieczenia
2 łyżki cukru




sposób przyrządzenia:

Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręką na gładką masę. Podziel na dwie części. Pierwszą część schowaj do lodówki. Drugą rozwałkuj, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce ( 25 cm x 40 cm) i piecz w temp. 180 stopni przez 10 minut.

Masa orzechowa
W rondelku rozpuść margarynę do pieczenia, dodaj miód i cukier. Wrzuć posiekane drobno orzechy i praż przez ok. 5 min.
Wyciągnij z lodówki pierwszą cześć ciasta, rozwałkuj, połóż na papierze do pieczenia na blaszce.
Na górę wyłóż masę orzechową. Piecz ponownie 10 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.
Zmiksuj z margaryną do pieczenia na gładki krem.

Ciasto ułóż w kolejności: podstawa z drugiej części ciasta ( bez orzechów), masa budyniowa, pierwsza część ciasta  z masą orzechową. Orzechy powinny znaleźć się na górze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz