Ciasto "poduszka"




Nietypowy wygląd tego ciasta oraz połączenie czekoladowej pierzynki z serem, sprawiają, że "poduszka" jest idealna jako podwieczorek przed snem.



składniki:

500 g serku homogenizowanego 

 200 g mąki

150 g cukru

 1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
5 jaj
3 łyżki gorzkiego kakao
125 ml wody

1 opakowanie budyniu waniliowego 
100 g cukru

                                
Sposób przyrządzenia: 


Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru na puszystą masę, dodajemy olej i wodę, ponownie ucieramy. Łączymy obie masy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do mas. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Budyń waniliowy, cukier i serek homogenizowany ucieramy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na masę kakaową, tworząc kratkę.
Pieczemy 40 min.


1 komentarz: