Racuchy z jabłkami i czekoladą


Puszyste racuszki z jabłkami i czekoladą, przekładane nutellą, polane śmietaną. Nic dodać, nic ująć.

Zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa. Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jedna z moich ulubionych zup, dlatego dziś ją tutaj publikuję.

Lasagne z grzybami


4 porcje


Niecodziennym pomysłem na zapiekankę z popularnymi we włoskiej kuchni grzybami, wydaję się lasagne z leśnymi borowikami. Kozaki, prawdziwki czy podgrzybki, przyprawione ostrymi ziołami, staną się ucztą dla naszego podniebienia.





Ciasto "Niebo w gębie"

Tradycyjne "Niebo w gębie", jak sama nazwa wskazuje - prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne, sezonowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi polane czekoladą.

Biszkopty "paluszki"


Delikatne i rozpływające się w ustach biszkopty. Można użyć je od razu po upieczeniu do ciast, np. Tiramisu, lub przegryźć do aromatycznej kawy.




Naleśniki na mące pszennej do pieczenia chleba


Mam nadzieję, że nie zmyliła Was nazwa mąki pszennej "do pieczenia chleba".
Mimo, że używana głównie do wypieku pieczywa, nadaję się również do ciasta na pizze i do naleśników!


Tosty Mai z białym serkiem




Czas na zmianę! Zamiast monotonnych tostów z żółtym serem, proponujemy biały ser i pomidor. Zdrowsze danie i dużo bardziej smaczne, zadowoli porannych łakomczuchów. 

Sałatka brokułowa

Kolorowa, lekka  i pożywna sałatka. Najlepiej komponuje się z aromatyczną pieczenią do obiadu, jak również na grilla, czy podawana jako zimna płyta.